Kutya szájszag elleni szerek: mit tehetsz gazdiként?

ápr 30, 2020 | Kisállat tartás

A kutyusod foga a legfontosabb szerv számára, ugyanis a kutyák nemcsak evésre, de kommunikálásra és játékra is a szájukat használják. Ha komoly fogászati gondjaik alakulnak ki, akkor gyorsan megcsappanhat az étvágyuk és a jókedvük is. A kutya kellemetlen szájszaga árulkodó jel lehet. Kutya szájszag elleni szerek: olvasd el cikkünket, mit tehetsz gazdiként!

Kutya szájszag elleni szer: mennyire válik be?

Először is, tisztázzuk mit jelent a kutya szájszag. Sok gazdi számol be kellemetlen, halszagú leheletről, amikor közel hajolnak a kutyájukhoz. Sokan azt hiszik, hogy a kutyák gyomrából jön ez a szag, pedig sokkakl közelebb kell keresni a problémát. A fogaknál.

Bizony, a kutya fogkövesség okozza a bűzös leheletet kedvencünknél, melyet kutya szájszag elleni szer (fogkőoldó készítmények) használatával igyekezhetünk megszüntetni. A kutya fogköveket leoldó készítményekről azonban jó tudni, hogy a kóros fogkövesség esetében sajnos nem segítenek. Érdemes ezért elsősorban a megelőzés céljából használni őket, emellett pedig odafigyelni kutyánk szájápolására.

kutya szájszag elleni szer

Ezért mosd meg a kutyád fogát

Sokan nevetnek a kutyáknak kapható fogkeféken és fogkrémeken, pedig használatukkal megelőzhető a fogkövesség. A kutyák ősei, a farkasok még tudtak annyi nyers húst, fát, csontos rágni, hogy fogaikon nem alakult ki ez a betegség. Kedvenced viszont a farkas háziasított formája, jobbára csak kutyatápot fogyaszt, ami pedig nem elegendő a probléma megoldásához.

A fogmosás mellett igyekezz minél több olyan játékot, jutalomfalatot adni kedvencednek, ami tisztítja a fogait. Viszont kerüld el a “dentasztix” szerű fogápolókat: ezek sajnos nem segítenek a helyzeten igazából és még feleslegesen is eltelítik kedvenced gyomrát. Igyekezz jó minőségű, prémium tápot adni kutyádnak és csökkentsd le a nedves eledel mennyiségét. A roppanós zöldésgek, mint a srágarépa, zeller is segíthetnek a problémán, de ezekkel azért ne ess túlzásba. Ne feledd, a kutya elsősorban húsevő állat.