Minden, amit érdemes tudni a gyepszellőztetéskor

ápr 30, 2020 | Növénytermesztés

Tavasszal minden kertben beindulnak a munkák, hogy udvarunk minél szebben csillogjon a szikrázó tavaszi napfényben. Ilyenkor a jó idő és a meleg hatására a kertünkben lévő fű megindul a növekedésnek. Emiatt az egyik legfontosabb tavaszi kerti munka a gyep megújítása, amit gyepszellőztetéssel és gyepszellőztető géppel tudunk elérni. Mit takar azonban a folyamat és miért van rá olyan nagy szükség, hogy rendszeresen elvégezzük?

gyepszellőztető

Minden, amit a gyepszellőztetésről tudni érdemes

A gyepszellőztetést legalább évente egyszer tavasszal, de inkább évente kétszer, tavasszal is ősszel is érdemes elvégezni. A folyamat lényege, hogy eltávolítsuk a már elhalt és elsárgult növényzetet, hogy helyet adjunk az újnak. Ilyenkor fellazítjuk a gyökérzet feletti talajt, hogy a víz és a levegő könnyebben bejuthasson. Mindennek az eredménye, hogy új, egészséges és csodaszép zöld fű jelenik meg a régi helyén. Éppen ezért, ha sűrű zöld füvet szeretnénk elérni, akkor a folyamat elvégzése elkerülhetetlen. Az egész jó érzés azonban, hiszen tökéletesen látszik, hogy a fű meghálálja a gondoskodásunkat.

Hogyan érdemes véghezvinni a gyepszellőztetést?

A gyepszellőztetést érdemes gyepszellőztető géppel végezni. Ezek a gépek kíméletesen és hatékonyan végzik a folyamatot. Kinézetre nagyon hasonlítanak egy fűnyíróhoz, így használatuk egyszerű és kényelmes. A gépek késekkel vagy hengerekkel vannak felszerelve, amik fellazítják és tisztítják a talajt, a drótos fejek pedig eltávolítják az elhalt füvet és mohát. Alapvetően a gyepszellőztetés több lépésből áll, mely egy alapos fűnyírással kezdődik és utómunkákkal ér véget, mint például a  tápanyagutánpótlás és az öntözés.

Szerencsére a gyepszellőztető gépek ma már mindenki számára elérhető áron megvásárolhatóak az üzletekben vagy webáruházakban. Nézzük szét a különböző típusok és márkák között és  válasszuk ki azt a gépet, ami ár-érték arányban számunkra a legmegfelelőbb. Higgyük el, hogy ha rendszeresen elvégezzük a gyepszellőztetést akkor olyan csodaszép zöld füves kertet kapunk, amit a szomszéd is meg fog irigyelni.