Miért szükséges speciális porszívó allergiásoknak?

okt 29, 2020 | Test és lélek

Az allergiát napjainkban népetegségnek nevezik, ugyanis évről-évre egyre többen esnek a pollenallergia áldozatául. Kora tavasztól késő őszig vannak olyan növények, amelyek megnehezíthetik az allergiások életét, köztük is augusztusban és szeptemberben a parlagfű. Ilyenkor sokszor még az sem segít, ha az allergiások bent tartózkodnak a lakásban, hiszen a forróság miatt muszáj szellőztetni, a pollenek pedig szeretnek megülni például a szőnyegekben és a kárpitban. Szerencsére vannak olyan apróságok, amelyekkel enyhíteni lehet ezen a kellemetlen helyzeten, ilyen például a porszívó allergiásoknak.

Porszívó allergiásoknak?

Igen! Méghozzá egy speciális rendszerrel ellátott porszívó, ami a csapvíz erejét használja a pollenekkel szemben. A pollenek és a por könnyedén irritálhatják az allergiások gyulladt nyálkahártyáját. Sajnos a takarítás nem elhagyható ezekben a napokban sem, de meg lehet könnyíteni ezt a kényelmetlen procedúrát, ha vizes porszívót használunk. A vízszűrő ráadásul abban is segít, hogy a pollenek és a por ne szállhasson vissza a porszívó szűrőjén át a kevegőbe. Helyette lecsapódnak a víztartályban, amelyet azután a vécébe lehet kiüríteni. Ezen a linken több olyan porszívó is megtekinthető, ami igen hatékony a pollenidőszakban: https://thomas.hu/category/allergias-vagyok/

porszívó allergiásoknak

Allergiás vagyok, mit tegyek?

Van néhány olyan tipp, amely hasznos lehet a pollenek virágzásakor, és enyhíthetők velük a szénanátha tünetei. Ilyen például a kora hajnali vagy a késő esti szellőztetés. A pollenek aktivitásának is van egy görbéje napközben, amely kora reggel és késő este a legalacsonyabb. Tehát nagyjából megyezik a nap görbéjével. Érdemes ezért csak ezekben az órákban szellőztetni, mert ekkor tisztább a levegő.

A hosszú haj és a szemüveg sem barátja a polleneknek. Nyáron a napi hajmosással és a szemüveg vizes lemosásával is csökkenteni lehet az irritációt. Ezen kívül, érdemes gyakran takarítani és hetente kétszer cserélni az ágyneműhuzatot, hogy csökkenthessük a pollenek megtapadási felületeit.