Kéményes gázkazán

jan 28, 2021 | Webáruház

A kéményes gázkazán még manapság is népszerű modelltípusa a fűtéstechnikai megoldásoknak. Ezek a nyílt égésterű berendezéseket továbbra is sok lakásban és otthonban használják. Szerencsére a technológiai újításoknak köszönhetően, ma már sokkal biztonságosabban működnek ezek a berendezések akár csak a 20 évvel ezelőttiekhez képest. Érdekesség, hogy csak olyan esetekben engedélyezett a használata, ahol nincs lehetőség modernebb technológiára való cserére. Ilyen például a kondenzációs vagy éppen az elektromos gázkazán.

A kéményes gázkazán tulajdonságai

Ezeknek a kazánoknak a nagy előnye, hogy a fogyasztás pillanatában állítják elő a melegvizet. Tehát csak a teljesítménytől függ, hogy mennyi melegvizet képes előállítani egy időben a rendszer. Ez hasznos lehet nagy lakásokban, ahol több konyha és fürdőszoba van, hiszen nem fog előfordulni az az eset, hogy hirtelen elfogy a melegvíz. Ezen esetekben kombis, tárolós megoldást kell választani, ahol mindig van tartalék rásegítés.

A rendszer a légtérből veszi át az égetéshez szükséges levegőt. Ebben az esetben azonban előfordulhat nem áll elég erőforrás (levegő) a berendezés rendelkezésére. Ez vezet ilyenkor az égésmaradék (például korom) vagy épp a szén-monoxid keletkezéséhez. Mivel ez nagyban függ a berendezés teljesítményétől és magától a kémény elvezető képességétől ezért mindig hallgassunk a gázszerelőnk és kéményseprőnk tanácsaira a használatot illetően.

Az új típusú gázkazánok előnyei

A legújabb modellek már megfelelnek az ErP szabályozásnak. Megnövelt védelemmel rendelkeznek a korrózió ellen is. Ez tartalmazza a hirtelen történő hőváltozásból és a visszamaradó salakanyagból származó amortizációt is. A profi hőelvezetés valójában keringetni tudja a rendszeren belül a már megtermelt hőt, így sokkal kisebb az energiaveszteség és könnyebb a fűtés újraindítása is. A letapadásgátló funkció valamint a high-tech szűrők pedig gondoskodnak róla, hogy ne kelljen csak nagy ritkán tisztítani a berendezést.

kéményes gázkazán