Mire figyelj oda tálalásnál? – Tippek és praktikák

febr 22, 2021 | Vendéglátás

különböző stílusú leves csészék

A főzést nem véletlenül emlegetik konyhaművészetnek. Az ételekkel legfőképpen az ízlelőbimbóinkat kápráztatjuk el, de van egy másik érzékszervünk is, ami elragadtatást igényel egy feledhetetlen kulináris élményért, ez pedig nem más, mint a szemünk. Leginkább a fine dining éttermekre igazak a nagyon egyedi és izgalmas tálalási megoldások, de minden étteremnek nagy hangsúlyt kell fektetnie erre. Az, hogy hogyan kerül a vendég elé a kiválasztott és várva várt étele nagyon fontos. Hiába finom az étel, hogy rossz ránézni, és ez csakis a tálalástól függ. Tehát a főzés tulajdonképpen kiegészül még egy fázissal, mielőtt kikerül az asztalra, ez pedig a tálalás.

Művészet az asztalon

A tálalással koronázzuk meg az elkészített ételt, így nyeri el teljes értékét. Nagyon sok mindentől függ, hogy hogyan tudjuk tálalni az ételt, minden tényezőt figyelembe kell venni, hogy gasztronómiai értéke legyen. Az étel állaga nagyban meghatározza, hogy hogyan lehet tálalni. A cél, hogy esztétikus legyen, vonzó, az alapanyagokat meg lehessen ismerni. Nem csak a fine dining esetén kell erre törekedni, hanem a hagyományosabb éttermeknek is érdemes ezt a szemléletet követni. A következő pontok azok, amelyekre szükséges odafigyelni:

Tányér

Igazából itt a fő elv, amit követni érdemes, hogy a tényér legyen minél minimalistább, egyszerűbb. Lehet bármilyen formájú, kör, téglalap, négyzet és bőven elég, ha egy színű. A fehér a legletisztultabb és egyben legjobb megoldás, mert kihangúlyozza az ételt. Levesek esetében különböző stílusú leves csészék közül lehet válogatni, itt is a fenti elveket tartsuk szem előtt.

Elrendezés

Cél: a zsúfoltság elkerülése. Az étel különböző alkotó elemeit válaszd szét egymástól, hogy jól láthatóak legyenek. Figyelj az arányokra!

Formázás

Köretek esetében a formázás sem maradhat el. Valamilyen egyszerű formát alkalmazni mindig jó ötlet, ebben az esetben is a bonyolultabbakat érdemes elkerülni.

Díszítés

Az étel egyes elemeit fel lehet használni díszként is. Példádul egy mártás, a felhasznált fűszerek tökéletesek erre. Csak olyan díszt használjunk, ami illik az étel stílusához és alapanyagaihoz.