Energiatakarékos gázkonvektor: a hatékony fűtési módszer

máj 31, 2021 | Ipari gyártás

Napjainkban több, mint 3 millió gázkonvektor található Magyarországon használatban, azonban ezeknek a készülékeknek körülbelül 4/5-e mára elavult, alacsony hatásfokúak, és nem mellesleg károsak is lehetnek. Ugyanis a nagy részük már 20, 30, sőt akár 40 éves is elmúlt, vagyis ezekhez a gázkonvektorokhoz még azbesztet használtak tömítésként. Így akinek még ilyen készülékük van odahaza, lassan érdemes megbarátkozni a gondolattal, és lecserélni a berendezést egy energiatakarékosabb változatra.

Miért váltsunk energiatakarékos gázkonvektorra?

Egyrészt, mert jogszabályhoz van kötve 2015 óta: az Európai Unió ekkor szigorította a fűtőberendezések használatára vonatkozó szabályokat. Így azóta csak az 50 kW teljesítményű fűtőtest használható a háztartásokban, valamint az NOx kibocsátása sem lehet több, mint 130 mg/kWh. Ezen kritériumoknak az energiatakarékos gázkonvektorok teljes mértékben megfelelnek. Emellett könnyen szabályozhatóak, és a hatásfokuk is kedvezőbb a korábbi kialakításokhoz képest. Ezzel pedig talán mondani sem kell, hogy hosszútávon mennyi pénzt megspórolhatunk, és egy lépéssel közelebb kerültünk az energiatakarékos életmód felé. A korszerű technológiának köszönhetően a károsanyag kibocsátása is jóval alacsonyabb a régi gázkonvektorokhoz képest az új energiatakarékos fűtőtestnek.

gázkonvektor

Mikor éri meg gázkonvektort használni?

Kisebb lakás esetén mindenképp az energiatakarékos gázkonvektor az egyik legjobb megoldás. Mivel ezen épületeknek a hőigénye alacsony, a garzonok vagy kis alapterületű lakások felfűtését remekül megoldja. Már csak abból a szempontból is ideális választás egy kisebb teljesítményű gázkonvektor, mivel egyes kazánok nem is képesek ilyen alacsony hatásfokon működni.

Amennyiben egyes szobákat szeretnénk felfűteni, akkor is a gázkonvektor lesz a jó döntés. Ráadásul megvan azaz előnye, hogy a különböző helyiségeket eltérő hőmérsékletre tudjuk felmelegíteni, amellyel megint csak energiát spórolhatunk.

Energiatakarékosság szempontjából megint a gázkonvektor lesz a nyerő: amellett, hogy alapból energiatakarékos működést produkál, nem szükséges egész nap fűteni vele. Kialakításának köszönhetően rövid időn belül felmelegíti a szobát, így amikor nem vagyunk otthon, fölösleges bekapcsolni.

Az energiatakarékos gázkonvektornak számos előnyös tulajdonsága van, amelyek mellett nem szabad szó nélkül elmenni a kisebb lakások tulajdonosainak, vagy a helyiségeket külön fűteni vágyok számára. Ha megfelelően karban is tartjuk a készüléket, akár évtizedekig remekül szolgálhatják tulajdonosát.