Terhességi cukor diéta: mit szabad és mit nem?

aug 15, 2021 | Test és lélek

A várandósság csupa boldog és különleges pillanat mellett bőven tartogathat nem várt eseményeket is. Az egyik ilyen a terhességi cukorbetegség, ami bizony meg tudja nehezíteni a kismamák életét abban az esetben, ha nem kezelik időben. Szerencsére a legtöbb esetben a gesztációs diabétesz diétázással könnyen kezelhető, a vércukorszint pedig tartósan balanszban tartható. Csak ritkán fordul elő, hogy inzulinos terápiára is szükség van a terhesség alatt a vércukorszint normalizálásához. De lássuk, mit szabad és mit nem szabad enni a terhességi cukor diéta alatt!

Terhességi cukor diéta: amit nem szabad

Kezdjük egyből a rossz hírrel, vagyis vegyük sorba azokat az élelmiszereket, amelyeket el kell kerülni, ha valakit terhességi cukorbetegséggel diagnosztizálnak. Első sorban a finomított cukor minden formáját ki kell zárni az étkezésből: kristálycukor, üdítőitalok, csokoládék, édességek nem kerülhetnek a kismama asztalára.

Mindezek mellett a fehér lisztet is le kell cserélni. Ha belegondolunk, nem is olyan nehéz ezt megtenni. Amit mindenképp el kell felejteni, azok a péksütemények, amelyekhez ugyan könnyen hozzá lehet jutni, de sajnos fehér lisztet és jobbára cukrot tartalmaznak kizárólag. Helyette szerencsére van néhány opció, amelyet a következő bekezdésben meg is tárgyalunk.

Hozzá kell tenni, hogy a kismama érdeke, hogy a diétát betartsa, amelyhez ezen a linken részletesen is tippeket, ötleteket adunk: https://cukromcukrom.hu/terhessegi-cukorbetegseg-mintaetrend/

terhességi cukor diéta

Terhességi cukor diéta: amit lehet

Szerencsére a legtöbb esetben lehet helyettesíteni azokat az alapanyagokat, amelyekről le kell mondani az egészségért cserébe. Ilyen példéul a teljes kiőrlésű liszt, köretek között az édesburgonya, köles, árpa, bulgur, vagy például az olyan nulla kalóriás édesítőszerek, mint a stevia vagy az eritrit.

Ezek mind kiváló helyettesítők, segítségükkel a gyorsan felszívódó szénhidrátokat éhezés mentesen egészséges összetett szénhidrátokra lehet cserélni, amelyek sokkal lassabban fognak éhséget okozni. Vagyis, kiegyensúlyozottabban lehet tartani elfogyasztásuk után a vércukorszintet.