Cégmódosítás: Mikor lehet rá szükség?

aug 27, 2021 | Ügyvédi világ

Egy vállalat mindennapi működéséhez rengeteg papírmunka szükséges, mindig van valami hivatalos dolog, amit el kell végezni. Ezeket viszont nem szabad félvállról venni, a rosszul elkészített dokumentumok, nem megfelelően megkötött szerződések az évek során komoly gondokat is okozhatnak egy cég életében. Sőt, pár kritikus figyelmetlenség akár a cég végét is jelentheti. Emiatt érdemes már az elején, alapításkor profi ügyvédet alkalmazni a szükséges dokumentumok, szerződések elkészítéséhez, továbbá aki tanácsadásban is segíteni tudja a vállalatot.

Cégmódosításkor is hatalmas segítséget nyújthat egy vállalati ügyvéd, ha még nem választottak volna partnert, épp ideje elkezdeni egy hosszútávú együttműködést.

Milyen ügyekben segíthet az ügyvéd cégmódosításkor?

  1. Alapszintű adatváltoztatások: Bizonyos adatok elévülhetnek a működési idő alatt pl. székhely költöztetés esetében kötelezően be kell jelenteni hivatalosan az új székhelyet, ehhez pedig megfelelően összekészített dokumentumokra is szükség lesz.
  2. Tulajdonosi szerkezet változásakor: Ha az egyik tag másik személynek átszeretné ruházni a tulajdonjogát, vagy a betétek változnak, ismételten szükség lehet ügyvédi segítségre.
  3. Törzstőke változás: Megeshet, hogy a cég emelni vagy csökkenteni szeretné a törzstőkét, ez egy bonyolultabb eljárás lehet, mint ahogy elsőre gondolnánk, érdemes profi segítséget igénybe venni hozzá.
  4. Egyesülés: Két cég egyesülés hatalmas munkával jár, különösen sok dokumentálással. Szakmai segítség nélkül esély sincs megfelelően véghez vinni.
  5. Vállalkozás megszüntetése: Sajnálatos, ha egy vállalat nem hozza az előzetesen várt eredményeket és megszüntetésre kerül. Rengeteg kis céggel megtörténik ez nap mint nap. A megszüntetés fájó döntésével viszont még nem ér véget a munka, rengeteg elszámolásra, dokumentálásra és hivatali bejelentésre is szükség van ilyenkor. Megfelelő hozzáértés nélkül hosszabb ideig is elhúzódhat a folyamat, mint ahogy azt szeretnénk.

Cégmódosítás Nyíregyházán és Debrecenben

Kelet-Magyarországi olvasóink figyelmébe szeretnénk ajánlani egy profi céges ügyvédet, dr. Bodó Gergelyt:

https://www.drbodo.hu/cegalapitas/

Egyaránt dolgozik kis-közép és nagyvállalatokkal is, jól ismer minden problémát, ami egy cég életében felmerülhet.