Matracok minden méretben: hogy az alvás kényelmes legyen

szept 30, 2021 | Lakberendezés és bútorok

Sokan úgy gondolnak a jó alvásra, hogy elsősorban jó időbeosztás eredménye. Azonban gyakran egyéb tényezők is hozzájárulnak a pihentető alváshoz, mint például, hogy mennyit telefonozunk lefekvés előtt, vagy hogy milyen ágyon és mennyit alszunk valójában. Számos tudományos kutatás is szól erről a témáról, így ezeket az aspektusokat együtt is külön is vizsgálták már. Azonban mi a cikkünkben kifejezetten azt a részét szeretnénk kitrágyalni az alvásnak, ami az ágyhoz és azon belül is a matrachoz köthető. Lássuk, mit érdemes tudni az ágyak, matracok és a jó alvás kapcsolatáról.

Nem a méret a lényeg: biztosan?

Ágyak esetében ez a fenti állítás sajnos nem állja meg a helyét. Alváskor ugyanis tudatunkon kívül fordulunk, mozgunk, egy túl keskeny fekhelyen pedig ezt nem tudjuk kényelmesen megtenni. Így mindenképpen akkora ágyat kell megvásárolni, amelyen kényelmesen elférünk – akár egyedül, akár a partnerünkkel alszunk együtt.

matracok minden méretben

Matracok minden méretben elérhetők, csak meg kell találni bizonyos szempontok alapján, hogy milyen szempontok alapján kell kiválasztani a megfelelőt. Vannak olyan általános igazságok, amelyeket kiindulópontnak érdemes használni. Például, hogy két átlagos tesméretű ember egy 160×200-as méretű franciaágyon alszik a leginkább kényelmesen, de egyes esetekben ennél nagyobb fekhelyre is szükség lehet (például nem átlagos testméret, extra komfort).

Az ágykeret és a rács is számít

Ugyan a matrac keménysége vagy puhasága mérvadó ebben a kérdésben, de ne felejtsük el, hogy a masszív és megfelelő alátámasztás bizony az ágykeret és az ágyrács feladata is. Így nem érdemes olcsót választani ezekből sem: ha már a matracra kiadtuk az összeget, akkor a tökéletes végeredményért a keretnél is figyeljünk oda.

Hogy milyen anyagból érdemes ágyat vásárolni? Ha minket kérdezel, akkor mi a tömörfára szavazunk. Az AMI bútorok lengyel bútorgyártó cég kínálatában például tömör fenyőfa bútorokat vásárolhatsz szuper minőségben és elérhető árakon.