Használati melegvíz ellátó rendszerek

okt 25, 2021 | Ipari gyártás

kombi gázkazánHasználati melegvíz nélkül gyakorlatilag lehetetlen elképzelni mindennapjainkat úgy, hogy azok komfortosak legyenek. A körülményektől függően a forró vízről a házban vagy lakásban elektromos fűtésnél villanybojler, míg központi fűtés esetén kazán vagy akár önálló gázüzemű bojler is gondoskodhat. Lássuk, melyek napjaink népszerű használati melegvíz ellátó rendszerei a gyakorlatban!

Kombi-gázkazán

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a háztartásokban a  praktikus megoldásnak kombi-gázkazánokkal: https://www.kazanwebshop.hu/gazkazan/kondenzacios-gazkazan/fali-kondenzacios-kombi-gazkazan. Ezen készülékek egyik hatalmas előnye, hogy nem csupán otthonunk lakóinak használati melegvíz ellátását képes biztosítani, hanem annak fűtését is. Nagy átlagban elmondható, hogy a forróvizet valós időben, azaz átfolyós rendszerben melegíti fel – magyarán a csap megnyitásakor. A kombi-gázkazán tehát átfolyós vízmelegítőként funkcionál amikor felforrósítja a mosogatáshoz vagy zuhanyzáshoz szükséges víz mennyiségét. Ilyenkor kizárólag ezt a funkciót látja el, miután a készülék egyszerre csak egy dolgot képes végezni – más szóval, vagy fűt, vagy vizet melegít. Az efféle rendszerek leginkább azokon a kis alapterületű épületekben képesek a leghatékonyabban működni, ahol a kombi-gázkazán és a melegvíz vételezési hely között találhatóak a különféle csőszakaszok, és azok rövidek. Így a melegvíz is hamar megérkezik, és nem kell aggódni amiatt sem, hogy sok vizet pazarolunk.

Gázkazán és melegvíz tároló

A kazán által felmelegített víz mennyiséget a rendszer egy melegvíz tárolóban helyezi el, amely mérete főként a napi forró víz igénytől függ. A tároló űrtatalma 50 litertől akár 500 literig is terjedhet. Miután a gázkazánnal szorosan összefügg a működése, ezért leginkább a kettőt egy helyiségbe szokták helyezni. Ettől persze még nyugodtan elhelyezhető akár a pincében vagy az alagsorban. A tartályban tárolt melegvíz lehűlését a hőfokszabályzó érzékeli, majd újra elkezdi melegíteni, így folyamatosan rendelkezésre áll használati forró víz. Ennél a rendszernél is lehetőség van minimalizálni a víz pazarlását, mivel kiépíthető cirkulációs vezeték is. Az ilyen rendszer felettébb komfortos és gazdaságos.