Hogyan válasszunk kondenzációs gázkazánt?

okt 31, 2021 | Lakberendezés és bútorok

Manapság Magyarországon a legelterjedtebb fűtési forma a kondenzációs gázkazán https://gepesz.hu/shop/list.php?menu=177.  Népszerűségét működési elvéből adódóan gazdaságos fogyasztásának és biztonságos üzemeltetésének köszönheti. Nézzük meg mégis milyen szempontokat kell figyelembe vennünk kondenzációs kazán vásárlás előtt.

Hogyan működik a kondenzációs gázkazán?

Az égés során a készülékből távozó füstgáz távozik és kicsapódik a gőz, ami a használat során hasznosul. Így jóval alacsonyabb hőmérséklet is elegendő az égéshez, mivel a kazán képes hasznosítani a kicsapódott gőz hőjét. Ezáltal alacsonyabb fogyasztás, hosszabb készülék élettartam, biztonságosabb működés érhető el hosszú távon is. A hagyományos, régi típusú kazánok esetén a vízgőz a füstgázzal együtt távozott, ami nagy energiaveszteség volt , hiszen körülbelül éves 10% energia megtakarítást jelent ha hasznosítani tudjuk a vízgőz hőértékét kondenzációs készülékkel.

A modern készülékek már zárt égésterűek, ami azt jelenti, hogy az égéstermék nem kerülhet vissza abba a helyiségbe, ahol a kazán el van helyezve, nem használja a helyiség levegőjét, teljesen zárt rendszerben működik, ezáltal biztosított a biztonságos működés. Évek óta Magyarországon az építkezések, felújítások során már csak zárt rendszerű fűtés kialakítására van lehetőség az előírt szabványoknak megfelelően.

kondenzációs gázkazán

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a választás során?

  • A vásárlás előtt mindenképpen számolni kell a kémény kialakítással, ami minden esetben engedélyköteles folyamat. Ha már van meglévő kéményünk és felújítani szeretnénk, szinte biztos, hogy az új gázkazán speciálisan kialakított, a legszigorúbb szabványoknak megfeleltetett kémény kialakítását igényli. Erről szakemberrel kell egyeztetni, aki segít majd a szükséges engedélyek beszerzésében is.
  • Fontos figyelembe bevenni a fűtendő terület adottságait, a szobák méretét, szigetelés meglétét, ahhoz hogy a megfelelő teljesítményű kondenzációs kazánt tudjuk kiválasztani.

Mindenesetre ha építkezés vagy felújítás során felmerül a fűtés rendszer kialakítása, a kondenzációs gázkazán szinte minden helyzetben tökéletes megoldásnak fog bizonyulni ha hosszú távon is szeretnénk gazdaságosan megteremteni otthonunk melegét.