A napelem rendszer előnyei

nov 19, 2021 | Ipari gyártás

A megújulóenergia évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend mind a magánszemélyek, mind a vállalatirányítók körében. A zöld energiaforrások közül az egyik legkedveltebb, nem más, mint a napelem rendszer.

napelem rendszer

Napelem rendszer működése

A napelem működése által a napsugarak segítségével állíthatunk elő elektromos áramot. Ennek segítségével pedig akár teljesmértékben kiválthatjuk a hálózati áram felhasználást. Tehát a villanyszámla költségét jelentősmértékben megspórolhatjuk, akár nullára is kihozhatjuk.

A napelem rendszer megtervezéséhez számos dolgot figyelembe kell vennünk. Ilyen például a már említett hálózati energia csökkentésének mértékének meghatározása is. Ennek alapján kiszámításra kerül a napelem által megtermelni szükséges energia mértéke. Rendkívül fontos, hogy olyan szolgáltatót válasszunk, akiknek a szaktudásában teljesmértékben megbízunk. Az engedélyeztetési eljárás során ugyanis kizárólag az olyan projektek elfogadása zökkenőmentes, amelyek műszakilag tökéletesen megállják a helyüket.

Ha napelem rendszer kiépítésén gondolkodunk, akkor mindenképp vegyük sorra az aktuálisan elérhető pályázatokat a témában. Ezeknek köszönhetően jelentős könnyítéseket vehetünk igénybe a kivitelezés során, aminek hála még inkább kifizetődő beruházás lehet megújuló energiára váltani.

Aki ilyesfajta beruházásba kezd általában hosszútávon tervez a rendszerrel. És hogy meddig is hasznosítható egy napelem rendszer? Professzionális telepítés után körülbelül 20-30 évig ki fog bennünket szolgálni, mindeközben pedig vissza is hozza a befektetett összeget.

A beruházás menete

Ha valóban elhatároztuk magunkat a napelem rendszer kiépítése mellett, akkor mi mindenképp a helyszíni felmérést javasoljuk a távolsági helyett. Amennyiben ez valamilyen oknál fogva nem kivitelezhető, akkor ma már távolsági felméréssel is egész pontosan meg lehet határozni a paramétereket.

Ezután következik a felmérésalapján történő tervezés, majd az elkészült és a megrendelő által jóváhagyott tervek engedélyeztetése. A jóváhagyás után megkezdődhet a napelem rendszer telepítése. Ennél a folyamatnál kedvező lehet, ha ugyanaz a cég tudja végezni a kivitelezést is, akik a tervezés folyamatát is végrehajtották.

Mindenképp érdemes olyan céggel szerződni, akiknél a rendszer telepítésénél nem ér véget a szolgáltatás. Rendkívül hasznos, ha a beüzemelésben is segítenek, illetve meggyőződnek arról, hogy a megrendelő megtanulta használni a rendszert megfelelően. Mindezek mellett pedig a beruházás értéke és várható élettartamára való tekintettel kiemelten fontos az ezzel arányos garanciaidő is, hogy a rendszer garantáltan beváltsa a hozzáfűzött reményeinket.