A LED vitathatatlan előnyei a hagyományos világításokkal szemben

ápr 15, 2022 | Világítástechnika

Manapság egyre többet hallunk a különféle LED fényforrásokról, ami nem is csoda. A hagyományos fényforrásokkal szemben ugyanis számos utolérhetetlen tulajdonsággal rendelkeznek, amelyekkel egyszerre óvhatjuk környezetünket, miközben még rengeteg pénzt is megspórolhatunk. Cikkünkben összeszedtük a LED-es technológia vitathatatlan előnyeit.

Energia Háza LED világítás

Mit is takar valójában a LED világítás?

A LED (Light Emitting Diode) egy fénykibocsátó dióda, amelyen ha elektromos áram halad át, világítani kezd. Vagyis ezen félvezető teljesen ellentétesen működik a fotovoltaikus cellával, utóbbi ugyanis a nap látható fényét használja fel arra, hogy elektromosságot alakítson ki. A LED roppant magas élettartalommal rendelkezik, miközben igen effektív az energiafelhasználása. Ezért mind ipari, mind lakossági felhasználása egyre inkább utat tör magának napjainkban. Tipp: az Energia Háza LED világítás mellett napelemeket és egyéb okosmegoldásokat is forgalmaz, ha kedvező áron szeretnénk beszerezni minőségi fényforrásunkat.

Melyek a LED-es fényforrások használatának legnagyobb előnyei?

Mint már arról szó volt, a LED technológiás világításoknak számos előnyös tulajdonsága van, amelyek miatt feltétlenül érdemes megfontolni a használatukat. A legelső attribútumok között említhető az átlag feletti energiahatékonyság: a LED-es fényekkel akár 80%-kal több energiát is megtakaríthatunk otthon! Ennek köszönhetően ráadásul a havi rezsiszámla is meredeken csökkenni fog, így nemcsak környezetünket, hanem pénztárcánkat is kímélhetjük. A magas energiahatékonyság mellett a másik legfontosabb tulajdonságuk az igen hosszú élettartam. Egy LED világítás átlag 10 évet, megközelítőleg 25 ezer óra üzemidővel rendelkezik optimális esetben. Ez legalább 10x nagyobb életciklust garantál, mint a hagyományos lámpáké.

A LED fényforrások a halogén izzókkal szemben nem forrósodnak fel, miután alacsony hőemisszióval rendelkeznek. Emellett semennyi UV-t nem bocsátanak ki, így biztonságosan használhatják még a gyerekek is. A strapabíróságuk is figyelemre méltó: hatékonyan ellenáll a gyakori ki-bekapcsolgatásnak, és hidegebb körülmények között is megfelelően működnek. A hab a tortán pedig, hogy bekapcsolás után nincs szüksége a LED világításnak időre – mindössze egy mozdulattal azonnali fényt varázsolhatunk bármelyik helyiségbe.