Miért érdemes rendszeresen eltávolíttatni a fogkövet?

máj 10, 2022 | Test és lélek

ultrahangos fájdalommentes fogkőeltávolítás

Az évtizedek alatt igencsak megváltoztak az emberek étkezési szokásai, emiatt kiemelt figyelmet kell fordítani a szájápolásra. A megfelelő orál-higiéniával sokáig megtarthatjuk saját fogainkat, és az elkészült fogpótlások és implantátumok is épek maradhatnak. Ha viszont elhanyagoljuk, akár a legkisebb ínygyulladás is veszélyeztetheti a fogorvosi beavatkozások sikerességét. Utóbbi leggyakoribb kiváltó oka a már olyan sokat emlegetett fogkő.

Mi is pontosan a fogkő, és hogy alakul ki?

Bár rendszeres fogmosás és alapos fogselymezés segítségével a lepedék nagy része eltávolítható, azonban teljes mértékben nem lehetséges házilag megszabadulni tőle. A lepedékben a nyálból származó mészkristályok lerakódnak, amelyekből idővel fogkő képződik. A fogkőképződés mindenkinél eltérő ütemben és mértékben alakul ki – ennek oka az életmódbeli és egyéni adottságokból adódó eltérések. Leggyakrabban a felső őrlőfogak arc felőli, valamint az alsó metszőfogak nyelv felőli részén képződik, és erősen hozzátapad a fogakhoz. Ha már kialakult, akkor mindenképp fogorvos segítsége szükséges, aki különféle módszerekkel – pl. egy ultrahangos fájdalommentes fogkőeltávolítás keretein belül – megszabadít minket a fogkőtől. A megelőzés érdekében erősen ajánlott igénybe venni dentálhigiéniás kezeléseket.

Milyen következményei lehetnek a felgyülemlett fogkőnek?

A fogkő idővel látványosan lerakódik az íny és a fogak találkozásánál. Ez egyrészt nem kimondottan esztétikus, miután elszínezheti a fogakat. A fogkő ugyanis megköti a teát, kávét, dohányfüst és egyéb mesterséges színezékeket, amelyek akár a fogzománc belső rétegjeibe is bejuthatnak. Másrészt nagyobb problémák kialakulásához is vezethet, pl. ínygyulladás, fogágybetegségek, fogak lazulása majd kihullása. Emellett a rossz lehelet fő okozója is elsősorban nem a fogszuvasodás, hanem a lerakódott fogkő. Hogy pontosan milyen gyakran érdemes fogkőeltávolításon részt venni, azt elsősorban a szakorvos határozza meg, miután nincs két egyforma ember. Általában azonban elmondható, hogy fél évente – évente érdemes megismételni a kezelést. Így megelőzhetjük a későbbi gondok kialakulásának kockázatát, és egy életen keresztül megtarthatjuk fogainkat.