Miért fontos egy modern termosztát

szept 27, 2022 | Lakberendezés és bútorok, Vendéglátás

Napjainkban alapnak számít egy termosztát használata lakásunk központi fűtéséhez, legyen az elektromos vagy gáz. Mégis sokan nem cserélik le őket, még akkor sem, ha az már teljesen elavult a modern sztenderdekhez képest. Ennek megvannak a hátrányai és a veszélyei is. Ha termosztát fűtésen gondolkodik íme néhány fontos szempont.

thermosz

Jelentősége

Mint említettük a termosztát a modern központi fűtés rendszerek elengedhetetlen tartozéka. Nem csak a lakás hőmérséklet szabályozásában segít de annak folyamatos melegen tartásában és az energiaszámlánk csökkentésében is szerepet játszik. Szóval ha egy rendkívül régi termosztáttal rendelkezik egy új, modern egység beszerzése sokszor képes jelentősen csökkenteni a normál energiafogyasztást. Ez azért lehetséges mert egy termosztát a központi fűtés be és ki kapcsolásán kívül irányítja a rendszeren keresztül menő fűtőanyag mennyiségét is.

Elhelyezése

Elhelyezését tekintve mivel a termosztát mindig az egységen kívüli hőfokhoz mérten fűti vagy hűti fel a rendszert, ezért érdemes elhelyezni azt egy olyan helyiségben melynek átlagos hőmérséklete többé kevésbé megegyezik a lakáséval, így ügyeljünk ara, hogy a lakás egy olyan pontján szereljük fel ami távol esik a légkonditól és más fűtő berendezésektől valamint a huzatos helyektől. Ez a pont rendkívül fontos, hiszen a fűtőrendszerek többségének döntő problémái a termosztát nem megfelelő helyen való elhelyezéséből, egy nem megfelelő termosztát használatából vagy a villamos bekötés hibájából vezethető vissza.

Lehetséges hibák

A hibás működés elkerülése érdekében fontos figyelnünk a termosztát feszültségének egyezésére is. Egy átlagos szobatermosztát általában 12W és 230W közé esik. Egy másik gyakori hiba a termosztát olyan helyiségben való elhelyezése ahol jelentős mennyiségű napfény jut be. Ha a nap kellő hővel látja el a szobát az megzavarhatja a termosztát érzékelőit. A fűtés jó működése érdekében célszerű a szobatermosztátot olyan északi, északkeleti vagy északnyugati tájolású helyiségben elhelyezni, ahol jelentősebb belső hőforrás nincs.