Informatika a mindennapokban

márc 24, 2023 | Ipari gyártás

Informatika a mindennapokban

Az informatika fontos szerepet játszik az életünkben. Manapság rengeteg tevénység automizált a környezetünkben, amely számítógépen által történik így manapság minden korosztály számára elkerülhetetlen hogy valamilyen szinten értsen a az információs technológiához. Mindemellett mostmár a munkahelyeken is legtöbb esetben számítógépen dolgoznak a dolgozók, gyakori az irodai munka. De milyen informatikai szolgáltatásokra vehetünk itt számításba?

informatikai szolgáltatások

Vírusírtás fontossága

Számos vállalkozás kifejezetten erre célra szakosodott, hogy különböző informatikai szolgáltatások keretein belül fejlesszen programokat, vagy már fejlesszen már meglevő folyamatokat más vállalatokon belül. Ilyen például a vírusírtás. De mi is ez valójában? A vírusok olyan programok, amelyek sokszorozzák saját magukat, kódok es hasonlók használatával beleépülnek a számítógép programjaiba, és módosítják azokat. A számítógépes vírusok nagyon károsak a számítógépekre nézve, mert ezzel módosítják a számítógépek működését, és sokszor használhatatlanná tesznek programokat. További jellemzőjük, hogy gyors ütemben terjednek. Hogyan terjedhetnek? Például valamilyen adathordozó által átkerülhetnek másik számítógépre, legyen ez például egy merevlemez, CD, DVD vagy pendrive. Terjedhet a vírus ugyanakkor belső hálozaton keresztül, ha több számítógép össze van kötve. Terjedhet email-en keresztül is, ha például megnyitunk olyan emailt amiben fertzőzés található. Ezek az emailek gyakran olyan szövegezést alkalmaznak, amellyek próbálják befolyásolni az olvasót, például beteg kisgyereken való segítéssel vagy nyereményjátékkal próbálják rávenni az olvasót, hogy nyissa meg majd ezután küldje tovább az emailt.

Mi az az adathalászat?

Gyakori probléma még az adathalászat is, ami pedig azt jelenti, hogy létrehoznak egy weboldalt, ami sokszor olyan weboldal ami nagyon hasonlít egy már korábban létező cég weboldalára, így ismerős érzést kelt bennünk színek és formák tekintetében. Ez az oldal gyakran arra kér, hogy adjuk meg az adatainkat, nevünket, email címünket, címünket, bankkártya adatainkat, jelszavainkat, és egyéb olyan információlat, amik valójában rájuk nem tartoznak. Ezek az adatokat a későbbiekbe kéretlen levelek küldésére használják.