UPS: a szünetmentes tápellátás mestere

júl 15, 2023 | Ipari gyártás

Az elektronikai eszközök nélkülözhetetlen részei az életünknek, mind otthon, mind pedig a munkahelyen. Az egyre növekvő energiaigény azonban fokozatosan kihívások elé állít minket, különösen akkor, ha hirtelen áramszünet vagy feszültségingadozás lép fel. A UPS (Uninterruptible Power Supply) a szünetmentes tápellátás egy hatékony és megbízható megoldása, amelynek segítségével biztonságban tarthatjuk eszközeinket és adatjainkat. Ebben a cikkben felfedezzük, mi is az a UPS, hogyan működik, mire használható, és miért olyan fontos a modern életünkben.

se apc

Mi az a UPS?

A UPS egy olyan eszköz, amely áramszünet esetén képes fenntartani az energiaellátást különböző eszközöknek, például számítógépeknek, szervereknek, router-eknek, orvosi eszközöknek és más elektronikai berendezéseknek. A legtöbb UPS – mint például a minőségi Schneider Electric SE APC berendezések is – általában egy akkumulátorral rendelkezik, amelyet akkor tölt fel, amikor a hálózati áram elérhető, majd az akkumulátorból szolgáltatja az energiát, amikor az áramszolgáltatás megszakad.

Hogyan működik?

A UPS alapvetően három fő részből áll:

  1. Akkumulátor: a UPS működésének alapja az akkumulátor. Amikor az eszköz csatlakoztatva van a hálózati áramforráshoz, az akkumulátor folyamatosan töltődik. Ez a folyamat folyamatosan fenntartja az akkumulátor töltési szintjét.
  2. Inverter: az áramszünet bekövetkeztekor a UPS invertere észleli az áramszolgáltatás megszűnését, és azonnal átáll az akkumulátorból nyert alacsony feszültségű egyenáramot váltóárammá alakítja. Ez az inverter biztosítja az eszközök számára a szünetmentes energiát, és lehetővé teszi számukra, hogy zavartalanul működjenek az áramkimaradás idején.
  3. Automatikus feszültségszabályozó (AVR): Az AVR a hálózati feszültségingadozásokat szabályozza, amelyek a berendezések károsodásához vezethetnek. A UPS automatikusan kiegyenlíti a túlfeszültségeket és a feszültségcsökkenéseket, hogy a csatlakoztatott eszközök mindig stabil és biztonságos elektromos áramot kapjanak.

UPS típusok

A UPS különböző típusai különböző igényeket elégítenek ki:

  1. Off-line vagy Standby UPS: ez a leggyakoribb típus, és az alapvető védelmet nyújtja a rövid áramszünetek és feszültségingadozások ellen. Amikor az áram megszűnik, az off-line UPS azonnal átáll az akkumulátorról működtetett inverterre.
  2. Line-interactive UPS: ez a fajta továbbfejlesztett verziója az off-line UPS-nek. Képes aktívan szabályozni a kisebb feszültségingadozásokat és szüneteket anélkül, hogy az akkumulátorból működne.
  3. Double-conversion vagy Online UPS: ez a legmagasabb szintű védelem, mivel a csatlakoztatott eszközök mindig a UPS által előállított tiszta váltóáramot használják. Az off-line és line-interactive UPS-szel ellentétben itt az inverter mindig aktív, így nincs átállási idő, ha az áram megszűnik.